11.08.2010

ACUN ILICALI

Bilirsiniz Acun Ilıcali efendimiz acilarin icinden kullerini silkip yeniden dogmus bir televizyon kisisi.

Yillar, cook yillar once dunyanin uclarinda gezip, sokakta gordugu guzel kadinlara Turkce laf atmasiyla ve Ingilizce oldugunu sandigimiz bir dilde kendileriyle sohbet etmesiyle unlenmisti.

Sonralari yarisma dunyasinin duayeni adayligina soyundu. Simdi ise ne zaman televizyonu acsam karsimda.

Kendisine saygi duyardim; oyle ya da boyle adam cidden ayagina gelen sansi iyi degerlendirip bu dunyayla otekini satin alacak para kazanmayi basardi. Is sadece para kazanmak degilse eger; seveni de var, daha ne olsun?..

"Seyirci bunu istiyor" klisesini korgoze parmaksiz bir sekilde somurebilmesi de ayri bir becerisi.

Velhasil gecen aksam "Var misin Yok musun?"a rastladim. - Evet kabus geri dondu-. Iste o aksam kendisine olan saygim tiksintiye donustu. Aslinda sasirmam cok sacma cunku bu ulkenin sorunlarinin bir cogunu bunyesinde barindiriyor ne de olsa, bende salaklik...

Yarismayi daha beynelminel bir hale getirmek istediginden mi nedir bilinmez, birden fazla yabanci uyruklu insan barindiriyor seferki Var Misin Yok Musun. Bu yabanci uyruklu kisilerden biri de Ispanyol, esi ise Turk.
Buraya kadar her sey normal; her zamanki sevecenligiyle(!) Ispanyol yarismaciyla sohbet ediyor Acun'um. Esine donuyor sonra, ve ismini soruyor. Turkcesi degme sunuculara tas cikaracak kadar duzgun olan hanimefendi cevap veriyor: "Bianca".
Acun'un suratinda sacma bir ifade. Nasil anlatsam; boyle bir saskinlik ama ayni zamanda kil bir gulumseme, uzerine ah caaanim ifadesi...

"Aaa diyor" Acun'um "Nasil yahu, turk musun sen?". Kadincagiz "Evet" diyor urkekce. Basina gelecekleri biliyor tabii, o kadar cok yasamis ki bu durumu. Ama acar televizyoncu Acun durur mu, devam ediyor elinde saziyla;
"E neden ismin yabanci?" diye soruyor.
Kadin elindeki mikrofondan rahatsiz, ailesinin yabanci isimleri sevdigini soyluyor. Acun'daki saskinlik tavan yapmis hanimefendiyi sıkıstirdikca sıkıstiriyor. Ablasinin isminin de Diana oldugunu soyleyen kadin ailesinin kafiyeli isimler istedigi icin boyle bir isim sectiklerini soyluyor. Acun'um gulup geciyor ve iskence orada sonlaniyor.

Sonlaniyor da, bendeki sinir de o anda tavan yapiyor.
Gecen yil bir Roxy gecesinde Papatya(!) ismindeki salakliga mahkum bir kiz da bana neden ZipZip diye sormustu. Annemlerin '68 kusagindan oldugunu soylemistim, alakasi varmis gibi. Karsiliginda da "Aaaaa ne ilginc!" diye bir tepki almistim.
Ilahi Papatya, sen cok yasa emi!

Acun' a olan killigimin sebebine gelince; arkadas, bu ulkede azinlik diye adlandirilan bir kesim var. Hepsi T.C. vatandasi, Turkce'yi sen ve senin turevlerinden kat be kat daha iyi konusan, yeri geldiginde memleket meselelerine senden daha ilgili ve duyarli, ulkesini senden cok seven ama ailesinden birilerini mutlaka bu cahillik yuzunden baska ulkelere yollamis olan...

Acun'um simdi direk sana seslenecegim, umarim bir sekilde okursun bu yaziyi...

Omr-u hayatinda bir tanesini tanima sansina nail olamadin diyelim -ki bunu cok dogal karsilarim-, kitap da mi okumadin, hayatinda bir madam hikayesi de mi duymadin? Madam hikayesi duymussundur ama seninki Manukyan Hanim'inki olmustur ancak. Tanistin mi acaba kendisiyle, ona da sordun mu acaba ismi neden boyle bir degisik diye?!

Haydi hikaye de duymadin diyelim, nerede tarih bilgisi, bu ulkenin yakin tarihinden hic mi haberin yok? Varlik Vergisi'ni Abdullah Efendi icin mi cikardilar saniyorsun? Beklentimi gittikce dusuruyorum farkettiysen. En son gelebilecegim nokta Salkim Hanim'in Taneleri. Ustelik Hulya Avsar oynuyor, onu da mi izlemedin be adam!

Asil sorun ne biliyor musun Acun Bey, sen ve senin gibi insanlar yuzunden isimlerimizi gogsumuzu gere gere soyleyememiz. Uzayli muamelesi gormekten sıkıldik, adimizi her sorduklarinda arkasindan "Turk musun?" demelerinden biktik. Bianca televizyondaydi diye cekindi sanirim, ben de olsam cekinirdim herhalde. Ama gunluk hayatta oyle tepki vermiyorum artik biri bana senin yaptigini yapinca, "Yahudiyim" diye yapistiriyorum. Alisik degilsiniz tabi direk soylenmesine, bakakaliyorsunuz suratima. Ayip bir sey varmis gibi, pot kirmissiniz gibi konuyu degistiriyorsunuz hemen, ogrenmek soru sormak yerine.

Bu ulke boyle karisik oldugu icin guzel. Bir caminin yaninda gordugun o guzel binayi Rumlar yaptirdigi icin, ya da ne bileyim rakinin yaninda Ermeni mezesi topik yedigin icin guzel aslinda. Kimisi de ben topik sevmem diyor inatla, tadina hayatinda bakmamis olsa da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder