8.07.2011

KAYNIM BANA KAYDI

Burasi gunluk olmaktan cikti, iyice aylik dergi kivamina geldi. Az olsun öz olsun diyelim konuya girelim.

Efendim bendeniz film izleyecisi olmazdan cok once cok sıkı bir televizyon izleyicisiydim. Hala da oyleyimdir; dizi konusunda uzerime az adam tanirim. Gecenlerde de bu benden daha ileride olan bir sahis sayesinde Rome isimli diziyi izledim. 2 sezonluk cok temiz, "straight to the point" dedikleri turden saheste bir HBO olusumu.

Adamlar yapmis, cok basarili bir tarih dizisi cekmis; gerceklere sadik kalmis, tarihin tozlu sayfalari arasinda kaybolup giden bolumler icin de pek guzel farazi ama mantikli hikayeler yazmislar. Ustelik ask, şehvet, ihtiras hepsi bu dizide. Her bunyeye gore serbet mevcut.

Buradan aklima direk su soru geliyor: Gercekten de Almanlar yenilince biz de yenilmis sayildik mi? Ben bu onermeyi kayitsiz sartsiz kabul eden bir neslin urunuyum. "Cidden boyle olmus mudur, bu ne sacmalik yeaa?!" deyisim daha cok taze. Egitim sistemimiz ve tabii ki televizyon algimiz boyle iste; bize ne verilirse ona he deriz, biri aradan farkli bir sey soylemeye kalkarsa da agzinin payini verip yildirmasini cok iyi biliriz.

Televizyondan baska bir mecra daha yok Turkiye'de bu kadar genis bir kitleye ulasabilen. Dolayisiyla ben televizyonun ozellikle bizim ulkemizdeki etkisinin yadsinamayacak kadar onemli oldugunu dusunuyorum. Bu dusunce dogrultusunda da kanallarin daha duyarli sosyal bilinci yuksek isler cikarmasini diliyorum. Tabii ki arada bir kafa dagitacak isler de olsun ama onlarin da bir nitelligi olsun istiyorum. O yuzden de televizyonnun denetlenmesi gerektigine inaniyorum. Bahsettigim denetleme RTUK stayla bir olusum degil tabii ki. Yuzeysel seylere takilmaktan ziyade icerik kontrolu yapilsin.

Ama yapmazlar, televizyon ozgur bir mecradir derler, sonra Turk aile yapisini kullanip iki kisi opustu diye kiyameti koparirlar. O Turk aile yapisi da oyle bir yapidir ki; bir bakmissiniz kayniniz size kaymis. Porno siteleri de kapattilar daha kimler kayacak kimler...

Bakiniz bendeniz tek kanalla buyumus bir insanim, oyle bir kafayla egitildim ki; o tek kanal kapanirken İstiklal Marsi ciktiginda oturdugum koltuktan kalkardim. Komik ama bir o kadar da trajik.
Benim anlamadigim nokta şu; bir ulke insanini egitebilmek icin elinde boyle bir guc var. Ustelik memlekette yayin yapan tek kanalsin, adam gibi bir seyler koy su kanala. Millet adam gibi ogrensin bazi seyleri. Yok, yapmadilar, gittiler onun yerine Anadolu'dan Gorunum'u koydular. Aylarca memleketteki mercimek hasadiyla ilgili programlar izledik.

Sonra ozel kanal devri basladi. Televole adindaki o abuk sabuk program futbol icerikli olmaktan cikip insanlarin ozel hayatina burnunu sokan, -bence- inanilmaz derecede servet dusmanligi pompalayan sacma sapan bir seye donustu. Zaten sonra da ipler koptu. Ozal cocuklarini yasken egittiler, konusmasini bile beceremeyen bir nesil gelistirdiler. Klinik calisma yapilsa bu kadar basarili bir islem yapilamazdi.

Bazilarina fasistce gelse de cidden icerik olarak kontrol yapan bir merci gerektigini dusunuyorum. Ama ben herkesin cocuk sahibi olma hakkina sahip olmamasi gerektigini de dusunuyorum. Sirf biyolojik olarak becerebiliyor diye herkes ana baba olmamali bence. Evlenmeden evvel saglik kontrolune gidiyor ciftler, cocuk icin de bir seyler bulunmali. Memleketteki psikopat artisi bir nebze engellenebilir belki.


Hepsi birbirine bagli aslinda; Behzat Ç soyle okkali bir kufur ederken adamin sesini biplemekle kimsenin ahlaki duzelmiyor ne yazik ki, sadece dizinin icine sicilmis oluyor. Ustelik eminim ki bir cok evdeki cocuk da zaten o kufurleri ezbere biliyor.
Siz o cocugun ana babasina bunun yanlis bir sey oldugunu ogretemediginiz surece 2500 yilina da gelsek o bip seslerinden kurtulamayiz biz.

Her sey bir yana; bu ulkenin insaninin kufrettigini artik benimsesek diyorum. İnsanlarin opustugunu, sevistigini zaten o sekilde cocuk yapildigini, Sultan Suleyman'in hareminin oldugunu ve o haremden istedigiyle takildigini muhtemelen grup da yapmis oldugunu kabullensek her sey cok daha guzel olacak.

Tam olarak ne demek istedigimi cok iyi anlatacagini dusundugum icin asagiya bir video koyuyorum. İzlerken anne babanin anirarak gulmelerine dikkat ediniz lutfen.




Bunun uzerine daha fazla biy soylemek gereksiz... Esen kalin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder