12.11.2010

DAMSIZ GIRILMEZ

Konumuz TURBAN.
Oncelikle videomuzu izleyelim, akabinde soylenmeye ve saydirmaya baslayacagiz.


Dogruya dogru; bu kizin kafasi guzel. O yuzden oncelikle kendisine sesleniyorum:

Ablacim; "Basi ortulu kizlar okumasin zaten!" ne demek?! Saclarin rastali diye adam mi oldun sen simdi? Egitim insani bir haktir ve dini inanclarinin gerekliligini yerine getiriyor diye bir kisinin egitimine mani olman insan haklarina aykiridir.
"Okumasinlar, bu ulkeden cekip gitsinler" demekle, Taksim'de iki adam sallandirmak arasinda da hic bir fark yoktur. Bu iki dusuncenin arasindaki benzerligi goremiyorsan da senin okudugun okulun izninle icine sicmak istiyorum.

Gelelim benim konuyla ilgili dusuncelerime; her seyden once sunu soylemeliyim ki, yukaridan da anlasildigi uzere universitelere bas ortusu yuzunden kizlarin alinmamasi durumuna en icten duygularimla karsiyim. O turbanin amaci ister dini olsun, ister siyasi.

Neden karsi olduguma gelince; din ve onunla ilgili konular ne kadar siyasi olursa olsun baskiyla ve dayatmayla degistirilemez. Yani bu sekilde davranarak ve boyle konusan ipsiz sapsiz insanlarin videolarinin altina "Supersin rastali kiiiz!" vs. gibi yorumlar yazarak bu insanlari karsimiza aliyoruz.
Universiteler "ozgurluk" simgesidir. Ulkemizde oyle olmadiginin tabii ki farkindayim. Ama turbaniyla universiteye gelen kiz egitimle olmasa da orada edindigi arkadaslardan bile etkilenerek bir cok konudaki fikrini degistirebilir. Bu durumda degisim devletin degil bizim elimizde.
Tabii ki naif degilim ve bir cok konuda oldugu gibi bunun da arkasinda baska cikarlar, baska beklentiler var, bunun farkindayim. Ama dedigim gibi; bu tip dusmanca yorulmlardir bu ulkeyi bolen.

Ha o zaman ne olmali, nasil olmali? Bence genc kizlar turbanli veya turbansiz universiteye girebilmeli ama videodaki manyagin anlattigi gibi turbana laf edilmezken,baskasinin sapkasina da laf edilmemeli. Bu tip Turk isi saygi komplekslerinin son kullanma tarihi gecti diye dusunuyorum.
Turbanli kizlar okusunlar evet ama bilsinler ki ya da onlara ogretilsin ki; mezun olduktan sonra calistiklari yerlerin cesitli kurallar olacaktir ve bu kurallara uymalari gerekecektir. Tipki 5 yagiz delikanlinin bir gece kulubu kapisinda "Damsiz girilmez kocum!" ikaziyla karsilastiklarinda olay cikarmayip, bir dahakine yanlarina dam alarak o mekana gitmeleri gibi.

Olay aslinda bu kadar basit benim gozumde. Her kurumun, mekanin v e sosyal ortamin belirli ve genel gecer kurallari vardir. Bu kurallari illa bozacagim da bozacagim demenin hic bir alemi yoktur. Ben Ciragan Sarayi'ndaki bir dugune sipidik terlikle ve sortla gitmiyorum. Neden? Cunku o ortam daha şık giyinmeyi gerektiriyor, hakimlik meslegi mahkemede cuppe giymeyi, askerlik uniformayi... Liste uzun, siz anladiniz beni.

Diyecegim odur ki; belki politik anlamda aktif bir gorev edinecek zeminlerimiz yok ya da su veya bu sebepten tirsiyoruz. Ama en azindan bu insanlari kazanmaya calismak bile bu ulkenin hayrina olacaktir.

Ve allahaskina yalvariyorum etrafinizda bu tip fikirlere prim veren şakşaklayan birileri varsa lutfen susturun o insanlari. Konun icerigini bilmeden, oturup uzerinde bes dakika bile dusunmeyip sirf oradan buradan duyduklariyla cumhuriyet savunucusu oldugunu sanan milyonlarca insan var bu ulkede. Asil tehlike turban degil, kendileridir.

Dahasi, bunca dert varken bu ulkede kicikirik bir basortusunun suni gundem olarak kullanilmasina seyirci kalmak icime dokunuyor. Adalet sisteminin ahvali, adam gibi adam Diyanet Bakani Ali Bardakcioglu'nu kumpasla yerinde edilmesii ve daha nice sorunumuz var. Yapmayin etmeyin.

Son sozum yine rastali manyaga; tum turbanlilar ayni dizaynirin basortulerini takmiyorlar bebisim. Orta kesim Aker'den alir turbanini. Kalburustu ablalar Moschino'dan, Burberry'den, Vakko'dan... Sen icini rahat tut...



KISSADAN HISSE:
Dert cok, dusmaliga hic ama hic gerek yok. Asil; Evren'e yargi yolu acilacak diye "evet"'ler catir catir basildi. Evren'in davasi" gorevsizlik"ten dustu. Bunu dusunun. Nerde bir turlu laf anlatamadigimiz "evet"ciler? Neden bu haber yer bulamadi adam gibi? Aha bu turban davasi yuzunden!

2 yorum:

  1. ne dusunuyorsam aynen yazmissin helal! bence de universite ozgurlugun sonsuz olacagi yerdir,oyle olmak zorundadir cunku universite "dusunce" yeridir, dusunce de ozgur kalmak zorundadir. agac altinda yiyisen de universitelidir, mescit'te cumaya giden de, haci boynunda gezen de, kimse de hic birine karismamalidir.

    ben nasil istedigim gibi gelip giriyorsam o da girmelidir. itilen kisi mutlaka kisi"ler" haline gelecek, mutlaka kendilerine ait olacak bir grup yaratacak ve mutlaka taraf haline gelecektir, oysa universite iten degil alan olmalidir, kapida kalan kiz basini one egip ha iyi madem deyip evine mi gidecek, aglaya zirlaya koca mi bekleyecek yoksa derneklesecek, gruplasacak, baskaldiracak ve sonunda bundan nemalanacak erkeklere alet mi olacak!

    nasil ki ben su an elimde diplomam calisacagim yer kabul etmezse ODTUde giydigim miniyi, sortu giyerek calisamiyorsam, o zaman turbanli kisi de calisacagi yerin kurallarinin gerektigi gibi giyinmelidir o ayri.

    bu konuyu "yokmus" gibi davranarak surekli oteleyen, oteledikce buyuten, görmezsem yok olur sanan onceki sag ve sol iktidarlarin yaninda bugunku hukumet neredeyse sutten cikmis ak kasik, e cunku adamlar bunu soyledi, demokrasi aractir dedi, derken sen ne yaptin? yillar yili darbenin pisligini taze tutan YOK univeristelerde olur olmazdan bize sorusturmalar acarken bu iktidarlar ne yapti? simdi YOK ele gecirildi aman efendim olmaz, e kaldirsaydin bu kurumu zamaninda, neden kaldirmadin? o zaman turban giremez diyen kuruma bravo derken simdi girer diyince ne oldu?

    sinirlendim ayhh

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarına kelimesi kelimesine katılıyorum. Böyle şuursuzlar oldukça bu tartışmalar daha çok uzar..

    YanıtlaSil